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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  28/10/2021
Data da última atualização:  28/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  KRUCHELSKI, S.; TRAUTENMULLER, J. W.; DEISS, L.; TREVISAN, R.; CUBBAGE, F.; PORFIRIO-DA-SILVA, V.; MORAES, A. de.
Afiliação:  SILVANO KRUCHELSKI, UFPR; JONATHAN WILLIAM TRAUTENMULLER, UFPR; LEONARDO DEISS, Ohio State University; RÔMULO TREVISAN, UFSM; FREDERICK CUBBAGE, North Carolina State University; VANDERLEY PORFIRIO DA SILVA, CNPF; ANIBAL DE MORAES, UFPR.
Título:  Eucalyptus benthamii Maiden et Cambage growth and wood density in integrated crop-livestock systems.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Agroforestry Systems, v. 95, n. 8, p. 1577-1588, Dec. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10457-021-00672-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Integrating trees in agricultural landscapes is a promising option to sustainably provide goods for society while increasing biodiversity, securing animal welfare, and generating profits for stakeholders. The choice of the species and knowing how timber quality is affected when trees are integrated to crop and/or livestock enterprises can provide additional insights into the usefulness of timber after harvest, and wood density is one of the most important properties in this regard. The present study aimed to evaluate how Eucalyptus benthamii growth and wood density are affected in integrated crop-livestock systems when compared to monoculture forestry 74 months after planting in subtropical environments. The integrated systems were in an alley cropping design where crop and/or grazed pasture were temporally rotated in between tree lines (14 9 2 m trees spacing), and those systems were compared to monoculture forestry (3 9 2 m spacing). Tree trunks (n = 60) were sampled in five diameter classes of each treatment by cutting disks in six positions of the trunk (0.1 m, 1.30 m, 25%, 50%, 75% and 90% of the total height) (n = 360). Trees growing in integrated systems increased trunk diameter at breast height by 24.7%, increased wood fiber production per tree by 17.9%, and produced wood 9.0% less dense than in the monoculture forestry system. Monoculture forestry increased tree height, and there was no difference of trunk volume among the production systems. The results suggest tha... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agroforestry systems; Basic specific gravity; Competition; Environmentally protected area; Sistema agroflorestal; Specific wood mass.
Thesagro:  Crescimento; Densidade da Madeira; Eucalipto; Silvicultura.
Thesaurus Nal:  Eucalyptus benthamii; Silviculture.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57859 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  10/05/2018
Data da última atualização:  14/08/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SOUZA, A. L. M. de; GUIMARÃES, J. de T.; BRIGIDA, A. I. S.; LUIZ, D. de B.; FRANCO, R. M.; MESQUITA, E. de F. M. de.
Afiliação:  ANDRÉ LUIZ MEDEIROS DE SOUZA, UFF; JONAS DE TOLEDO GUIMARÃES, UFF; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CNPAT; DANIELLE DE BEM LUIZ, CNPASA; ROBSON MAIA FRANCO, UFF; ELIANA DE FÁTIMA MARQUES DE MESQUITA, UFF.
Título:  Qualidade microbiológica no glaciamento de peixe-prego.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO DE CONTROLE DE QUALIDADE DO PESCADO, 7., 2016, São Paulo. Estratégias para aumentar o consumo de pescado: proceedings. São Paulo: Instituto de Pesca, 2018.
Páginas:  8-16.
Idioma:  Português
Notas:  VII SIMCOPE.
Conteúdo:  O glaciamento por imersão em água gelada é amplamente utilizado em indústrias de pescado, uma vez que impede a desidratação e a oxidação lipídica durante o armazenamento sob congelamento. É fundamental o controle da qualidade da água de glaciamento, como uso de água potável e renovação frequente, evitando a contaminação do produto final. No presente estudo objetivou-se avaliar a influência da água de glaciamento na qualidade do pescado glaciado, além da água ao longo do processamento. Concluiu-se que a contaminação do pescado afetou a qualidade da água de glaciamento, porém, a curto prazo, não foi observada uma maior contaminação do produto glaciado ao longo do beneficiamento. Além disso, a utilização de água tratada com cloro (5,0 x 103 g L-1) não impediu a sua contaminação ao longo do processamento. Sugere-se o uso de aditivos antimicrobianos ou agentes sanitizantes na água de glaciamento para redução da carga microbiana durante o armazenamento.
Palavras-Chave:  Água de glaciamento; Carga microbiana; Qualidade do pescado.
Thesagro:  Cloro; Contaminação.
Thesaurus NAL:  Chlorine; Food contamination.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176584/1/Proceedings-BIP-158.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA670 - 1UPCPL - DDCNPASA_PL112018.011
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